164 Club of Sweden

Skövde, 23 april 1993

Trots valet av veckodag (fredag) för vår träff, samt att vädrets makter kanske inte helt var med oss, blev det ändå drygt 50 personer med ett 20-tal bilar som kom till Skövde.
Här, mitt i Skara­borgs län, ligger Volvo's 5-miljarders­satsning i form av en helt ny och ultramodern motorfabrik.
Efter en god lunch i personalmatsalen påbörjades guidningen av östra (nya) fabriken. Först en stunds informationsfilm och därefter rundtur med tåg. Här tillverkas de nya "vita" motorerna till Volvo 850 och 960. Efter tågturen fick vi gå en liten bit för att se slutmonteringen.
Tyvärr hade Volvo brustit lite i sin information angående guidningen och inte talat om att det fanns en åldersgräns vilket medförde att en av våra yngre entusiaster ej fick delta i rundvandringen.
Efteråt åkte vi i karavan med våra bilar till den västra (äldre) fabriken. Här tillverkas de gamla "röda" motorerna (B 230). Det märktes att utvecklingen när det gäller arbetsmiljö gått framåt sedan 1970-talet när denna byggnad uppfördes.
Inne i den äldre fabriken får man en känsla av mekanisk industri. I den nya fabriken märker man egentligen inget av själva tillverkningen. ALLT sköts automatiskt, från råmaterial till färdig produkt, utom den sista slutmonteringen av kringaggregat mm.
Den tredje begivenheten denna dag var två Volvo-anställda som var med på 1960-talet när "vår" B 30 motor utvecklades.
Vi hade kanske hoppats att det skulle ha blivit lite mera av ett föredrag med diabilder och så vidare. Volvo verkar ha sparat ytterst lite material från den här tiden, vilket medförde ett ganska tunt anförande. Det hela utvecklade sig istället till en frågestund som blev nog så intressant. Vi fick bland annat veta att Volvo hade långt gångna planer på en egen V8 i början av 1970-talet, det fanns till och med funktionsdugliga prototyper framtagna. Men sedan kom oljekrisen och projektet lades ned.
Med detta var vårt besök på Volvo till ända, men så icke vår träff ! Vi fortsatte vidare till den lokale Volvo-handlaren i Skövde (Bilvex), även denna gång i karavan. Det var nog en skön syn för mången Skövdebo när den vid det här laget cirka 20-talet bilar starka 164-karavanen for förbi.
Hos Bilvex radade vi upp våra bilar och flera klubbmedlemmar passade på att införskaffa båda det ena och andra till sina bilar. Dagen till ära erbjöds vi 20% rabatt ! Vid 18-tiden hade bilarnas antal minskat och vid Bilvex stängning fann vi det lika så gott att ta adjö av varandra. Många hade ju lång väg hem.
Mikael Olsson, medlem 110


Back to our main page

Tillbaka till vår huvudsida