164 Club of Sweden

VROM, 21-23 augusti 1998

VROM 1998
Tiden går. Att det i år var tolfte gången VROM arrangerades var nästan lite svårt att fatta för det kändes ju inte som om det var så länge sedan den där gången det var ett tjugotal bilar som stod i Björlanda Kile småbåtshamn och precis hade gått i mål i det första VROM. Det var 1987! Själv deltog jag inte i rallyt den gången utan var bara vid start och mål. Någon som varit med i alla VROM-rally?
Till årets arrangemang stod inte Renaultklubbarna att finna bland arrangörerna. Någon större del av de deltagande fordonen har väl "fransoserna" aldrig utgjort under de år som de varit med och deltagit/arrangerat. Men det är inte lätt att hävda sig emot Volvo på deras "hemmaplan".
Som de senaste åren så var det även i år ett tredagarsarrangemang med början på fredagen. Besök på Volvomuséet samt studiebesök på Volvofabriken med provkörning av nya S80 stod på programmet under dagen. Jag valde i år bort muséet pga tidsnöd och koncentrerade mig i stället på studiebesöket på Volvo för det är alltid lika intressant att få ta del av det arbete som sker innanför grindarna. Att i ena ändan få se plåtbitar som pressas och allt mer och mer blir till en bil ju längre man kommer med Blå Tåget inne i fabriken. Vidare fascineras man också utav den organisation som ligger bakom en sån här relativt tyst och ljus bilfabrik som det trots allt är även om det väsnas på sina håll så att hörselskydd är nödvändiga.
På kvällen var det BBQ-buffé i Gamlestan, på restaurang Pannrummet och det var mycket gott och uppskattat vilket också syntes på köerna när det var dags för påbackning. Två musiker svarade för underhållningen som inte bara var musik utan lite roliga vitsar slank också med. Lite underligt är det att restaurangen öppnade kl. 19.00 och redan vid 21.30 så är det nästan folktomt. De som sitter kvar är norrmän, tyskar och holländare med flera. Om nu vi svenskar anses stela och tråkiga så stämde det in den här kvällen i alla fall. Heder åt de få som vågade sig upp och dansa till musikernas stora glädje.
På Bilia i Sisjön var det "som vanligt" samling inför rallystarten på lördagmorgon. Efter fikat och genomläsning av programmet för dagen så skulle första uppgiften lösas vid huvudentrén, nämligen att gissa antalet gatstenar som var lagda i stora cirklar. Lätt att räkna tänker man gärna men med en PV60 stående ovanpå cirklarna var det ju många stenar som försvann under däcken och att se ända längst in under bilen var inte heller så lätt. Tror att det var ca 1230 st till slut. Sedan var det dags att kika lite på alla bilar som kommit till starten och det var ca 200 st av olika modeller som stod uppradade på asfalts­planen. Vädret var bra ocn det såg lovande ut inför dagen.
För att undvika de köbildningar som gärna uppstår då man har kontroller och stopp längs vägen så stod alla frågorna tillsammans med vägbeskrivningen och sedan var det bara till att köra i eget tempo efter beskrivningen till hotell Stenungsbaden i Stenungsund där målet skulle vara. Det gällde dock att ha läst igenom frågorna innan för en del svar fanns att finna längs rallyvägen.
Väl uppkommen till Stenungsbaden så väntade bl.a. de "obligatoriska" vattenkontrollerna tillsammans med andra kontroller som var utlokaliserade runt hotellet. Det syns att deltagarna börjar bli rutinerade nu på det här med vatten....... nu för tiden är det inte lika många blöta tröjor som för några år sedan. Vi fick sedan lämna in startkortet och bara hålla tummarna och hoppas på det bästa.....
Därefter var det dags att sätta sig till bords och bli serverad en utsökt middag med sedvanlig “VROM”-kaka till kaffet. Vid det här laget så var det många kvar som inte kommit i mål och ätit middag så det var en bra stund till det att prisutdelningen skulle hållas. Vad göra under tiden? Ja, skiner solen så som den gjorde och det är så varmt som det var så blir ju naturligtvis Bohusläns klippor väldigt inbjudande till att ta en vilopaus på. Efter nån timme i solen såg t.o.m. det glittrande havet inbjudande ut så det blev faktiskt ett dopp i havet trots att badtemperaturen inte nått upp till några inbjudande nivåer den här eländiga sommaren.
Innan prisutdelningen hölls en auktion där ett antal hemliga lådor auktionerades bort med ”okänt" innehåll. Det mesta får väl anses vara värt pengarna som folk bjöd fast en CD-skiva för så mycket pengar hade ju varit billigare att köpa i affären....... eller hur du glade (?) köpare? Nåväl, det blev ingen medaljplats i år heller men alla får ju pris så ingen kan ju vara missnöjd egentligen.
Söndagen var som vanligt vikt för Heden och marknad och mycket annat. Det är nästan så att det blir för mycket på en gång, man hinner inte med att tillgodogöra sig allting som händer. Tyvärr så var det fina vädret från lördagen som bortblåst. Synd att alla utomhusaktiviteter som är så väderberoende skall regna bort, men visst kom det mycket utställningsbilar och människor ändå. Förmodligen hade de flesta bestämt sig för att komma och då spelar inte så stor roll kanske....... Framåt eftermiddagsdags klarnade det upp men då var det så dags!
Man brukar ju ha ett tema på Heden och i år var det Volvo lastvagnar som firade 70-års jubiléum. På scenen presenterades naturligtvis nya S80 som skapats på 40 månader och på den tiden är det inte bara en ny bilmodell som skapats utan en helt ny plattform för bilteknologi har också skapats vilken kommer att vara vägledande en lång (?) tid framöver.
Upp på scenen kom det även en PV544 -65 som PV-klubbens ordförande Erik Gustavsson försett med en katalysator förutom blykonverterad topp. Bilen är projektbil i PV-klubbens ansträngningar för att värna miljön och det blir intressant att följa fortsättningen.
Tack alla arrangörer och sponsorer för en välordnad träff. Väl mött igen 1999, nittonhundratalets sista VROM.
/Håkan Ogenholm


Back to our main page

Tillbaka till vår huvudsida